Testosteron tekort aanvullen: Hoe doe je dat?
Hypogonadisme is het officiële woord voor een testosteron tekort, een aandoening waar zowel oudere als jongere mannen last van kunnen hebben.
Testosteron deficiëntie, zoals het ook wel wordt genoemd, kan diverse oorzaken hebben, al is deze niet altijd bekend.
Het kan soms veroorzaakt worden door een aangeboren ziekte, maar het kan ook voortkomen uit problemen met de testikels.
Een testosteron tekort aanvullen is belangrijk vanwege de klachten die ontstaan door deze tekortkomingen.
Hierover lees je in dit artikel meer, terwijl we ook uitleggen hoe je zelf het tekort aan testosteron kunt aanvullen.
Een korte uitleg
Als je last hebt van een tekort aan testosteron dan ervaar je vaak diverse symptomen, hieronder noemen we een paar voorbeelden:
- Vermoeidheid
- Minder zin in seks
- Minder spierkracht
- Depressie
- Erectieproblemen
Je doet er goed aan om naar je huisarts te gaan als je deze klachten ervaart.
Je dokter voert dan vaak een bloedonderzoek uit. Je moet hiervoor meestal nuchter zijn.
Soms is er ook nog een aanvullend lichamelijk onderzoek nodig. Als hieruit blijkt dat je lichaam inderdaad te weinig testosteron aanmaakt, schrijft de arts meestal medicatie voor.
6 tips om je testosteron tekort aan te vullen
Je hoeft echter niet beslist de medicatie van de huisarts te gebruiken als je hypogonadisme hebt. Je kunt het testosteron tekort namelijk ook zelf aanvullen, maak hierbij gebruik van de volgende tips.
1. Eet meer onbewerkte vetten
Het is bijvoorbeeld mogelijk om je testosteron te verhogen met behulp van voeding. Onbewerkte vetten dragen hier aan bij, ze kunnen je testosteronniveau namelijk op peil houden.
Eet daarom bijvoorbeeld meer noten en avocado’s. Omega-6 meervoudig onverzadigde vetzuren die vaak in bewerkte plantaardige oliën zitten, moet je juist vermijden.
Dit onderzoek toont namelijk aan dat ze de cellen die testosteron aanmaken negatief beïnvloeden. Dit komt volgens de onderzoekers waarschijnlijk doordat deze vetten snel oxideren. Ook veroorzaken ze celschade.
Nuttig daarom vooral enkelvoudig onverzadigde vetten.
Je kunt alsnog wel sommige plantaardige oliën gebruiken, voorbeelden hiervan zijn extra vierge olijf-, avocado en macadamia-olie.
2. Voldoende nachtrust
Iedereen weet ondertussen dat een goede nachtrust van essentieel belang is voor je gezondheid. Dit komt onder meer doordat het invloed heeft op het testosteronniveau in je lichaam.
Het is hierbij goed om te weten dat we niet allemaal evenveel slaap nodig hebben. Toch kunnen we je wel een algemene regel geven.
Slaap namelijk in ieder geval langer dan 5 uren per nacht. Dit is belangrijk omdat je testosteron anders al na een week gedaald is met 15 procent, zo toonde deze studie aan.
De meeste mensen hebben een nachtrust van 8 uur nodig, maar dat hangt ook een beetje van je levensstijl af.
3. Sport meer, maar rust ook
Je weet natuurlijk ook al dat lichaamsbeweging essentieel is voor je gezondheid en lichaam. Krachttraining helpt hier bijvoorbeeld flink bij, dit speelt ook een rol als het gaat om het aanvullen van je tekort aan testosteron. Dit onderzoek laat dat bijvoorbeeld goed zien.
Het is echter direct belangrijk om aan te geven dat je niet té veel moet sporten. Overtraining zorgt namelijk voor problemen, dus zorg ervoor dat je ook genoeg rust pakt.
Dit is al helemaal het geval als je langdurige cardio-oefeningen doet. Deze studie toont aan dat zulke inspanningen je testosteronniveau verlagen.
Probeer je te houden aan de beweegnorm, je weet dan zeker dat je genoeg sport, maar niet te veel.
4. Verminder je vetpercentage
Lichaamsvet beïnvloedt je testosteronaanmaak op een negatieve manier. Als je je tekort aan testosteron wilt aanvullen, is het dus een goed idee om af te vallen. Focus hierbij vooral op je vetpercentage.
Door dit omlaag te krijgen, zet je lichaam vaak minder testosteron om in oestrogeen. Dit zorgt er direct voor dat je testosteron deficiëntie minder wordt.
Hoe kun je je lichaamsvet percentage verlagen om als man je testosteron te verhogen? Pas in ieder geval je eetgewoonten aan. Daarnaast is het belangrijk om ook meer te bewegen.
5. Verhoog je vitamine D-niveau
Vitamine D kennen we natuurlijk als de zonnevitamine, maar wist je dat deze een grote rol speelt in diverse processen in ons lichaam? Vitamine D heeft ook invloed op je testosterongehalte.
Als je hypogonadisme hebt, is het daarom een goed idee om ervoor te zorgen dat je vitamine D-niveaus stijgen.
Bij de deelnemers van dit onderzoek steeg het testosterongehalte bijvoorbeeld met 25 procent nadat ze een jaar lang een vitamine D3 supplement gebruikten.
Als je je tekort aan testosteron wilt aanvullen, doe je er dus goed aan om vitamine D pillen te slikken of meer in de zon te zijn.
6. Verminder stress
Stress is schadelijk voor je gezondheid, onder meer doordat het kan resulteren in hypogonadisme. Dit is vooral het geval als je last hebt van chronische stress. Je cortisollevels stijgen dan meestal.
In sommige gevallen resulteert dit dan in een snelle daling van je testosterongehalte. Waarom? Nou, omdat testosteron en cortisol niet bepaald vrienden van elkaar zijn. Ze houden elkaar juist tegen.
Als testosteron bijvoorbeeld stijgt, daalt het cortisol. Andersom werkt deze wisselwerking precies hetzelfde.
Als je veel stress hebt, stijgt het cortisolgehalte dus. Vervolgens daalt automatisch je testosteronniveau hierdoor, zo toont dit onderzoek aan.
Als je je testosteron tekort wilt aanvullen, is het belangrijk om je stressniveau te verlagen.
Voldoende slaap is hiervoor belangrijk, net als het drinken van water en een gezond dieet. Ook lichaamsbeweging speelt op dit vlak een belangrijke rol.
Testosteron tekort aanvullen met supplementen
Naast de bovenstaande manieren kun je als man of vrouw je testosteron ook nog verhogen met diverse supplementen.
We noemden net al dat vitamine D pillen hierbij helpen, maar er zijn nog veel meer geschikte capsules.
Van Tongkat Ali is bijvoorbeeld bewezen door onderzoeken dat het kan helpen bij het aanvullen van een tekort aan testosteron. Dit geldt ook voor onder meer Ashwagandha en zink.
Je kunt deze supplementen los kopen en innemen, maar je kunt ook een testosteron booster gebruiken.
Deze pillen bevatten allerlei geschikte stofjes die er allemaal voor zorgen je testosteron deficiëntie verholpen wordt. Hoe (en of) zo’n testosteron booster werkt, verschilt een beetje per supplement.
Conclusie
Sommige mannen hebben last van hypogonadisme, wat een tekort aan testosteron is. Ze hebben hierdoor een lager libido en erectieproblemen. Ook kunnen er andere klachten ontstaan.
Deze aandoening zorgt ook voor een vermindering van je spierkracht en soms zelfs depressie. Voorkom dat je deze klachten ervaart door je tekort aan testosteron zo snel mogelijk aan te vullen.
In dit artikel hebben we diverse tips genoemd. Je doet er goed aan om ze op te volgen, maar je kunt je lichaam ook een steuntje in de rug geven door een goede testosteron booster te gebruiken.
Zo’n supplement bevat diverse ingrediënten waarvan meestal wetenschappelijk bewezen is dat ze je testosteronniveau kunnen verhogen.
0 reacties