Is het gevaarlijk om je testosteron te verhogen?

Gepubliceerd door admin op

verhogen testosteron gevaarlijk

Zowel mannen als vrouwen kunnen lijden aan een tekort aan testosteron. Als je klachten ervaart die hieraan gerelateerd zijn, raden we je aan om je testosteron te verhogen.

Je wilt dan uiteraard wel weten of dit gevaarlijk voor je is. Al met al is dat niet het geval, vooral als je testosteron op een natuurlijke manier verhoogt, ervaar je weinig gevolgen.

Dit ligt anders als je anabole steroïden inzet voor dit doeleinde. Hierover leggen we in dit artikel meer uit. 

In het kort

Het is dus meestal niet gevaarlijk om je testosteron te verhogen. Dit is al helemaal het geval als je er natuurlijke manieren voor gebruikt. Je kunt hiervoor onder meer de volgende tips voor inzetten:

 • Meer slapen
 • Minder suikers eten
 • Meer bewegen
 • Stress beter beheersen

Ook als je supplementen gebruikt om je testosteron te verhogen, zijn er vaak weinig negatieve gevolgen.

Dit ligt anders als je AAS (androgene anabole steroïden) gebruikt voor de verhoging. Je kunt deze middeltjes niet legaal verkrijgbaar zonder recept van de arts, wat bij de natuurlijke supplementen anders is.

Wat zijn potentiële gevolgen van het verhogen van je testosteron met AAS?

Er zijn helaas veel krachtsporters in Nederland die hun lichaam ondersteunen met behulp van androgene anabole steroïden. Als je hiermee je testosteron verhoogt, kan dit zeker gevaarlijk zijn.

Deze middeltjes hebben namelijk diverse bijwerkingen die je organen, weefsels en lichaamsfuncties aantasten, zo blijkt uit deze studie.

Je ervaart deze gevolgen van het verhogen van je testosteron met een AAS vooral op de lange termijn.

Hieronder noemen we hier een paar voorbeelden van:

 • Omkeerbare onvruchtbaarheid
 • Acne
 • Prostaatkanker
 • Baarmoederatrofie 
 • Trombose
 • Spierhypertrofie
 • Acuut nierfalen
 • Geelzucht 

Dit zijn maar een paar van de potentiële bijwerkingen van androgene anabole steroïden. Je raadt het dus al dat het echt gevaarlijk is om je testosteron te verhogen met deze producten.

Ze zijn niet voor niets illegaal in Nederland, dus het is echt beter om alleen natuurlijke manieren en supplementen te gebruiken om je testosterongehalte te laten stijgen. 

Is het te veel verhogen van je testosteron gevaarlijk?

Het is slecht als je een tekort aan testosteron hebt, maar het is eigenlijk ook niet goed als dit niveau te hoog is.

Je zult deze klachten vast niet ervaren als je alleen natuurlijke manieren inzet, maar androgene anabole steroïden kunnen wel je testosterongehalte zo hoog laten worden dat je als man de volgende bijwerkingen ervaart:

 • Hoge bloeddruk
 • Leverziekte
 • Prostaatvergroting
 • Verhoogd risico op een hartaanval
 • Laag aantal zaadcellen
 • Impotentie
 • Stemmingswisselingen

Het is dus mogelijk om je testosteron te veel te verhogen, wat ook nog eens vervelende gevolgen kan hebben.

Dit is ook het geval bij vrouwen. Dit komt dan vooral door PCOS, wat staat voor polycysteus ovarium syndroom.

Zo’n tien procent van de vrouwen krijgen hier last van tijdens hun pre-menopauze. Symptomen van PCOS zijn onder meer kaalheid, verminderde vruchtbaarheid, onregelmatige menstruatie en depressie.

Het hoge testosteronniveau kan overigens meerdere gevolgen hebben voor vrouwen, waaronder een verdieping van de stem en afname van de borstomvang.

Ook kun je als vrouw last krijgen van veel bijwerkingen waar mannen ook risico op lopen bij een te hoog testosterongehalte. 

Hoe zorg je ervoor dat je testosteron verhogen helemaal niet gevaarlijk is?

Als je je testosteron wilt verhogen maar geen vervelende gevolgen wilt ervaren, heb je diverse opties.

Er zijn namelijk meerdere manieren waarop het niet gevaarlijk is om je testosteronniveau te laten stijgen.

Hieronder noemen we een paar voorbeelden:

Testosteron booster 

Allereerst kun je ervoor kiezen om een goede testosteron booster te gebruiken. Dit supplement bestaat doorgaans uit capsules.

Zo’n T-booster werkt goed om je testosteron te verhogen aangezien het diverse goede ingrediënten bevat.

Bij veel van deze stofjes is hun werking op het testosterongehalte zelfs bewezen door wetenschappers. Voorbeelden hiervan zijn onder meer Tongkat Ali, Ginseng en Ashwagandha.

Deze stofjes zijn allemaal volledig natuurlijk, wat ervoor zorgt dat de bijwerkingen van deze testosteronboosters minimaal zijn.

Natuurlijk moet je je wel aan de aanbevolen dagelijkse dosering houden, anders kan het alsnog gevaarlijk zijn om je testosteron te verhogen met een booster.

Leefstijlveranderingen

Ook diverse leefstijlveranderingen dragen bij aan het verhogen van je testosteron. Je ervaart dan weinig negatieve gevolgen, al moet je dus wel je leven een beetje veranderen.

Het is bijvoorbeeld verstandig om elke nacht langer te slapen. Een nachtrust van minstens 7 uur is vaak nodig, al hangt dit wel van de persoon af.

Daarnaast moet je gezonder eten als je je testosteronniveau op peil wilt houden. Vermijd toegevoegde suikers bijvoorbeeld.

We raden je ook aan om vaker te sporten, terwijl het bovendien belangrijk is om je stressniveaus goed te beheersen. Cortisol, het stresshormoon, werkt namelijk nadelig voor je testosterongehalte. 

Conclusie

Je testosteron verhogen is normaal gesproken niet gevaarlijk. Dit is vooral het geval wanneer je natuurlijke manieren voor dit doeleinde inzet.

Het is echter wel belangrijk om te benadrukken dat iedereen uniek is en dat het effect van deze supplementen kan variëren.

Bij twijfel kan een arts helpen bepalen of er behoefte is aan aanvullende interventies en welke veilig en effectief kunnen zijn in jouw situatie.

Het willekeurig gebruik van supplementen of het aanpassen van levensstijlfactoren zonder overleg met een professional kan ongewenste bijwerkingen hebben.

Wees dus altijd voorzichtig als je je testosteronproductie zelf wilt laten stijgen en kies voor een veilig supplement. Je kunt dus verschillende testosteron boosters kopen zonder recept, maar wees selectief en kies niet zomaar een supplement uit.


Categorieën: Advies

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *