Testosteron verhogen als man: Hoe en waarom?

Gepubliceerd door admin op

testosteron verhogen man

Het testosteronniveau van mannen stijgt tijdens de puberteit en begint vervolgens te dalen na de vroege volwassenheid. Je kunt hier echt last van krijgen.

Als man kan het daarom een goed idee zijn om je testosteron te verhogen, vooral als je al wat ouder bent.

Dit is al helemaal het geval als je lijdt aan hypogonadisme, wat eigenlijk een zeer lage testosteronspiegel is.

Dit wordt in verband gebracht met een verminderde spiermassa, een laag libido en een groter risico op hart- en vaatziekten.

Je testosteron verhogen als man is dan dus erg belangrijk en dit brengt meerdere voordelen met zich mee.

Hierover lees je in dit artikel meer, waarin we ook tips geven voor hoe je een hoger testosteronniveau kunt creëren. 

Belangrijke weetjes

Lang niet alle mannen hebben last van een laag testosterongehalte, maar als je wel onder deze groep valt, kun je diverse klachten ervaren:

  • Depressie
  • Erectiestoornissen
  • Lager libido
  • Slaapproblemen
  • Stemmingswisselingen
  • Verminderde spierkracht

Je gaat dus zeker niet dood aan een testosterontekort, maar het kan je leven wel erg negatief beïnvloeden. Een testosteron tekort aanvullen is dus een goed idee.

Als je het gevoel hebt dat je niveau aan de lage kant is, raden we je aan om dit te laten testen bij de huisarts.

Blijkt hieruit dat je inderdaad een te laag testosterongehalte hebt? Je arts schrijft dan medicatie voor.

Je kunt echter ook op natuurlijke manieren je testosteronproductie verhogen, hierover lees je later in dit artikel meer. 

Voordelen van je testosteron verhogen als man

Als je als man je testosteron verhoogt, ervaar je zeer waarschijnlijk de volgende voordelen:

Meer spiermassa

Sportschoolliefhebbers zullen weinig spieropbouw hebben als hun testosteronniveau aan de lage kant is. Dit komt doordat dit hormoon veel invloed heeft op de spiereiwitsynthese.

Hiermee herstelt spierschade zich, wat vaak veroorzaakt wordt door gewichtheffen en andere oefeningen.

Dit onderzoek toont aan dat testosteron belangrijk is voor een hogere spiermassa. De spiermassa van de deelnemers steeg namelijk met gemiddeld 20 procent nadat ze testosteronsupplementen gingen gebruiken.

Als je meer spierkracht wilt, doe je er dus goed aan om zo’n testosteron booster in te nemen. Combineer dit uiteraard wel met bijvoorbeeld gewichtheffen.

Beter in bed

Mannen met een lager testosterongehalte hebben vaak minder zin in seks. Ook zijn hun seksuele prestaties slechter dan in het verleden. Je kunt je libido een schop onder de kont geven door testosteron pillen te gebruiken.

Uit deze studie blijkt namelijk dat het testosteronniveau veel invloed heeft op je libido.

Als je daarom je testosteron verhoogt als man is de kans groot dat je vaker seks wilt. Ook functioneer je weer beter in bed, waar je natuurlijk samen met je partner van zult genieten.

Beter humeur

Veel mensen denken dat een hoog testosteronniveau mannen bozer en agressiever maakt. Dit is echter niet het geval, dit hormoon verbetert juist je humeur.

Testosteron leidt volgens dit onderzoek vaak tot meer positieve gevoelens. Ook ben je als man vriendelijker door je testosteron te verhogen.

De man ervaart bovendien minder woede, stress en prikkelbaarheid. Het innemen van een testosteron booster kan daarnaast depressie voorkomen of behandelen.

Meer energie

Testosteron speelt een rol bij het produceren van rode bloedcellen en heeft daarom invloed op je dagelijkse energieniveaus.

Als je testosteronproductie laag is, ervaar je vaak mentale en fysieke vermoeidheid. Dit is vooral een probleem als je deze klachten chronisch hebt.

Het kan dan een goed idee zijn om testosteron pillen te slikken. De chronische vermoeidheid kan onder mannen namelijk veroorzaakt worden door een te laag testosterongehalte.

Vetverlies

Testosteron draagt dus bij aan het verhogen van je spiermassa, maar heeft ook invloed op je vetverlies, zo toonde dit onderzoek aan.

Uit deze studie blijkt namelijk dat mannen die hun testosteron verhogen een vermindering ervaren in hun BMI en tailleomtrek.

Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat mannen met verhoogde spiermassa en weefsel meer calorieën verbranden, zelfs in rust.

Het is overigens goed om te weten dat als je overgewicht hebt je meer risico loopt op een laag testosterongehalte.

Vetcellen zetten namelijk testosteron om in oestrogeen. Laat in dit geval je testosteronniveau controleren of probeer zelf als man je testosteron te verhogen. 

6 tips voor het verhogen van je testosteron als man

Er zijn diverse natuurlijke manieren om als man je testosteron te verhogen. De onderstaande tips helpen hier bijvoorbeeld bij. 

1. Verlies gewicht

Onderzoek heeft aangetoond dat mannen met meer gewicht lagere testosteronniveaus hebben.

Een studie in het tijdschrift Clinical Endocrinology meldde dat sommige zwaarlijvige mannen tussen de 14 en 20 jaar tot 50 procent minder testosteron hebben dan mannen zonder overgewicht.

Afvallen is dan ook een goede manier om je testosteronniveau te verhogen, wat dus komt doordat de vetcellen in je lichaam anders van dit mannelijke hormoon het vrouwelijke hormoon (oestrogeen) maken.

2. Slaap genoeg

Slaapgebrek heeft vaak een negatieve impact op de hormoonspiegels van mannen, waaronder natuurlijk testosteron. Als je niet genoeg slaapt, kan je testosterongehalte dan ook dalen, zo blijkt uit dit onderzoek.

De wetenschappers kwamen er door deze studie achter dat de testosteronniveaus na maar één week van slechte nachtrust al met 15 procent daalden.

Dit is een ontzettend grote daling doordat je testosteronniveau normaal maar 1 of 2 procent per jaar daalt, wat komt doordat je simpelweg ouder wordt.

Je doet er dus goed aan om elke nacht voldoende te slapen als je je testosterongehalte op peil wilt houden.

3. Beweeg voldoende 

Ook lichaamsbeweging heeft invloed op de testosteronniveaus van mannen.

Een onderzoek dat geplaatst is in het European Journal of Applied Physiology toonde bijvoorbeeld aan dat hoe actiever je bent, hoe meer testosteron je hebt. Er zijn meer studies die hetzelfde zeggen.

Dit onderzoek suggereerde bijvoorbeeld dat het gunstiger voor je testosteronniveau is om meer te bewegen ten opzichte van gewichtsverlies.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat je je lichaamsbeweging niet moet overdrijven, het kan namelijk ook resulteren in een lager testosterongehalte.

Volgens de studie die we net hebben genoemd, zijn er namelijk diverse langeafstandslopers met een laag testosteronniveau.

Dit komt volgens de wetenschappers mogelijk door verkeerde voeding of onvoldoende energie.

4. Verminder stress

Chronische stress kan resulteren in diverse problemen in je lichaam. Dit komt vooral doordat stress cortisol verhoogt.

Als dit hormoon te hoog is, beïnvloedt het testosteron op een negatieve manier in je lijf.

Deze studie ontdekte bijvoorbeeld dat stressvolle gebeurtenissen bijdroegen aan grote veranderingen in testosteronniveaus bij mannen.

Voor het onderzoek vulden 58 mannelijke en vrouwelijke geneeskundestudenten twee maanden voor hun eindexamen een vragenlijst in. Ook gaven ze een speekselmonster tijdens hun examenstress.

De mannen in het onderzoek vertoonden significante stijgingen in hun testosteron door de stress, terwijl de testosteronniveaus bij de vrouwen aanzienlijk daalden.

De wetenschappers vermoeden dat dit komt doordat de stressrespons onder de mannen eindigde in agressie, ruminatie en emotionele inhibitie. 

5. Eet gebalanceerd

Daarnaast is het belangrijk om goed te eten als je een gezond testosteronniveau wilt behouden. Uiteraard is dit ook belangrijk voor je algehele gezondheid.

Een laag testosterongehalte kan zelfs resulteren in diverse ontstekingsaandoeningen, zo blijkt uit dit onderzoek.

Overgewicht kan hier overigens ook aan bijdragen. Andere onderzoeken zeggen hetzelfde. Deze studie maakt bijvoorbeeld duidelijk dat overeten de hormoonspiegels verstoort, wat ook geldt voor zogeheten jojo-diëten.

Vooral atleten en actieve mensen ervaren dit effect. Het is daarom belangrijk om gebalanceerd te eten als je je testosterongehalte op peil wilt houden.

Dit betekent in principe dat je dieet moet bestaan uit een goede balans van vetten, koolhydraten en eiwitten. Zo kun je met voeding je testosteron verhogen

6. Gebruik supplementen

Je kunt daarnaast supplementen gebruiken om als man of vrouw je testosteron te verhogen. Dit zijn over het algemeen natuurlijke stofjes die weinig bijwerkingen hebben, maar toch goed je testosteronniveau kunnen boosten.

Goede testosteron verhogende supplementen zijn onder meer Tongkat Ali en Ashwagandha.

Ook ZMA draagt bij aan het verbeteren van je testosterongehalte, deze capsules bevatten zink, magnesium en vitamine B6.

Er zijn nog veel meer supplementen die goed zijn voor de productie van testosteron. Je kunt ze eventueel allemaal los kopen en innemen, maar het is makkelijker om een testosteron booster te gebruiken.

Deze capsules bevatten meerdere goede ingrediënten voor een gezond testosteronniveau, waardoor je niet nog extra losse supplementen in huis hoeft te halen.

Dat is dus veel eenvoudiger, terwijl de boosters vaak ook nog eens goedkoper zijn in vergelijking met alle supplementen die je anders moet kopen. 

Samenvatting

Je testosteron verhogen als man kan vanwege diverse klachten essentieel zijn. Je kunt zelfs depressief worden als je testosteronniveau te laag is. Daarnaast heeft dit invloed op je spiermassa, humeur, gewicht en libido.

Voorkom dit door een testosteron supplement te gebruiken, al is het ook nog mogelijk om je testosteron als man met natuurlijke manieren te verhogen.

Het is bijvoorbeeld belangrijk om voldoende te bewegen en gebalanceerd te eten. Slaap daarnaast genoeg en zorg ervoor dat je niet gebukt gaat onder stress.

Gewichtsverlies kan bovendien resulteren in een hoger testosterongehalte, waarvoor je ook supplementen kunt gebruiken.

Met name een testosteron booster is op dit vlak een aanrader, je krijgt dan namelijk diverse goede ingrediënten in één keer binnen die allemaal hetzelfde doel hebben: je testosteronniveau verhogen.


Categorieën: Advies

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *