Kun je met voeding je testosteron verhogen? (8 tips)

Gepubliceerd door admin op

testosteron verhogen voeding

Wil je als man je testosteron verhogen of als vrouw je testosteron verhogen? Je kunt dan een testosteron booster gebruiken, maar het is ook mogelijk om met voeding je testosteron te verhogen.

Er zijn diverse ingrediënten die hier namelijk voor zorgen. In dit artikel noemen we de beste voedingsmiddelen die daadwerkelijk je testosteronniveau laten stijgen.

Testosteron verhogen met voeding in het kort

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen het testosteron helpen verhogen. Als je een laag testosteronniveau hebt, kun je veranderingen in je dieet aanbrengen om ervoor te zorgen dat je een dieet eet dat rijk is aan voedingsstoffen waarvan bekend is dat ze een gezond testosteronniveau ondersteunen.

Je moet dan uiteraard wel weten wat voor voeding je moet gebruiken om je testosteron te verhogen.

Hieronder noemen we 8 goede voedingsmiddelen en daarna leggen we hun werking op je testosterongehalte uit:

Vette vis

Er zijn diverse soorten vette vis die zorgen voor een hoger testosteronniveau. Dit komt doordat ze veel zink bevatten. Wat vooral geldt voor tonijn, zalm en makreel.

Daarnaast vind je in deze vissoorten nog meer goede stoffen die bijdragen aan je hormoonproductie. Vitamine D is hier een voorbeeld van, wat belangrijk is voor je testosteronaanmaak.

Dit onderzoek toont deze werking aan. Hieruit blijkt dat mannen met een lager vitamine D-gehalte vaker een laag testosterongehalte hebben dan mannen met een hoger vitamine D-gehalte. 

Rood vlees

Rood vlees is een goede bron van zink, wat het lichaam helpt testosteron te produceren. Rood vlees bevat ook veel eiwitten, waardoor je lichaam spieren kan opbouwen.

Bij beide geslachten heeft de spiermassa de neiging toe te nemen met het testosteronniveau, zo blijkt uit deze studie.

Er wordt weleens gezegd dat eiwitten belangrijk zijn voor het verhogen van testosteron, maar onderzoeken hebben aangetoond dat diëten met een zeer hoog eiwitgehalte het tegenovergestelde effect kunnen hebben.

Diëten met een hoog en matig eiwitgehalte lijken echter geen effect te hebben op testosteron.

Bladgroene groenten

Bladgroenten spelen een belangrijke rol in onze gezondheid. Ze zitten boordevol magnesium, een mineraal dat de testosteronniveaus bij mannen volgens dit onderzoek positief kan beïnvloeden.

Uit studies blijkt dat magnesiumtekort invloed heeft op een tekort aan testosteron.

Uit een onderzoek uit 2021 onder Taiwanese mannen bleek dat een dieet met weinig bladgroenten, bonen en peulvruchten in verband werd gebracht met lagere testosteronniveaus en een verminderde spermaconcentratie.

Een oudere studie toonde aan dat magnesiumsuppletie de testosterongehaltes verhoogt bij de deelnemers.

Daarom is het verstandig om meer bladgroene groenten te eten, voorbeelden hiervan zijn boerenkool en spinazie. 

Uien en knoflook

Ook andere groenten zijn geschikte voedingsmiddelen om met voeding je testosteron te verhogen. Uien en knoflook zijn hier goede voorbeelden van.

Deze ingrediënten worden vaak als superfoods gezien vanwege hun gezondheidsvoordelen. Beide zijn rijk aan flavonoïden die volgens deze studie erom ​​bekend staan voor het bestrijden van ontstekingen en het functioneren als antioxidant.

Uit een overzicht van 18 onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat knoflook de spermaproductie, het testosteronniveau en de vruchtbaarheid kan verhogen.

Onderzoekers schreven deze voordelen toe aan de antioxidante eigenschappen.

Er moet echter nog wel meer onderzoek gedaan worden naar deze werkingen van uien en knoflook om ze met zekerheid vast te kunnen stellen. 

Avocado’s

Avocado’s zijn tegenwoordig helemaal hip, onder meer doordat ze goed voor je zijn. Ze zijn dus niet alleen lekker!

Dat avocado’s gezonde voedingsmiddelen zijn, komt onder meer doordat ze veel magnesium en borium bevatten.

Dit laatste mineraal is volgens dit onderzoek belangrijk voor de aanmaak van testosteron.

Er zijn echter nog wel meer studies nodig om zeker te weten of het een goed idee is om borium aan je dieet toe te voegen als je met voeding je testosteron wilt verhogen. 

Eidooiers

Eieren bevatten eiwitten, vitamine D en gezonde vetten. Ze bevatten ook seleen, een belangrijke antioxidant.

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat mannen met een gezond seleengehalte ook hogere testosteronniveaus hebben.

Het kan daarom een goed idee zijn om vaker eidooiers te eten, vooral als je op het moment een tekort aan testosteron hebt.

Je kunt met eidooiers bijvoorbeeld mayonaise maken, net als een quiche, omelet of frittata. 

Schelpdieren

Eerder noemden we al dat vette vis bijdraagt aan een hoger testosteronniveau, maar dit geldt ook voor schelpdieren.

Dit komt opnieuw doordat deze voedingsmiddelen veel zink bevatten, wat al helemaal voor oesters geldt.

Door krab en kreeft te eten, krijg je bovendien veel zink binnen.

De meeste mensen hebben desondanks niet een zinktekort, maar toch zijn er mensen die hier een hoger risico op hebben:

  • Vegetariërs
  • Oudere mensen
  • Mensen met een spijsverteringsziekte
  • Gebruikers van bepaalde medicijnen, waaronder chemotherapie
  • Mensen met sikkelcelziekte
  • Mensen die veel alcohol drinken

Als je tot deze groepen behoort, raden we je aan om meer schelpdieren te eten. Je voorkomt dan dat je een zinktekort krijgt, waardoor je dus ook niet een te laag testosteronniveau krijgt.

Cacao

Daarnaast is het een goed idee om meer cacaoproducten toe te voegen aan je dieet als je met voeding je testosteron wilt verhogen.

Waarom helpt cacao op dit vlak goed? Nou, doordat producten met dit stofje magnesium en flavonoïden bevatten. Voorbeelden hiervan zijn apigenine en quercetine.

Uit deze studie blijkt dat deze antioxidanten kunnen bijdragen aan een hogere testosteronproductie. Je kunt bijvoorbeeld meer cacaopoeder en -bonen nuttigen, waardoor ook chocolade geschikt is.

Ga dan wel voor een pure optie die weinig toegevoegde suiker bevat.

Conclusie

Het is goed mogelijk om je testosteron tekort aan te vullen met behulp van voeding. We raden je dus aan om je dieet aan te passen door de bovenstaande voedingsmiddelen toe te voegen.

Vette vis, schelpdieren en rood vlees helpen hier bijvoorbeeld bij. Dit geldt ook voor diverse groenten, waaronder avocado’s, uien en knoflook.

Ook bladgroene groenten dragen bij aan het verhogen van je testosteron met behulp van voeding. Voorbeelden hiervan zijn natuurlijk spinazie en boerenkool.

Andere goede voedingsmiddelen om je testosteronniveau te laten stijgen zijn cacao en eidooiers.

Het is overigens ook goed om te weten dat toegevoegde suikers juist voor een verlaging zorgen, vermijd dus voedingsproducten die vol zitten met deze ingrediënten.

Heb jij toch nog wat extra hulp nodig bij het verhogen van je testosteron niveau? Dat is geen ramp, in dit geval kun je er voor kiezen om een goede testosteron booster of andere testosteron verhogende supplementen te gebruiken.

Bekijk de beste testosteron pillen door op de button hieronder te klikken:


Categorieën: Advies

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *