Testosteron verhogen als vrouw: Hoe en waarom?

Gepubliceerd door admin op

testosteron verhogen vrouw

Het testosteronniveau van een man verlaagt naarmate hij ouder wordt. Dit is bij vrouwen anders, hun testosterongehalte schommelt continu tijdens hun leven. Ook de menstruatiecyclus heeft hier invloed op.

In sommige gevallen is het voor een vrouw belangrijk om je testosteron te verhogen. Hierover lees je in dit artikel meer, terwijl we ook uitleggen waardoor een tekort wordt veroorzaakt bij vrouwen. 

Belangrijke weetjes over testosteron verhogen als vrouw

Als het testosteronniveau van een vrouw te laag is, beïnvloedt dit de productie van nieuwe bloedcellen. Ook heeft het invloed op je libido en diverse hormoonspiegels.

Te weinig libido heeft bovendien impact op de vruchtbaarheid, vetverdeling en spiermassa van vrouwen. Symptomen van een te laag testosterongehalte zijn bij vrouwen de volgende:

 • Vaginale droogheid
 • Spierzwakte
 • Gewichtstoename
 • Vermoeidheid
 • Onregelmatige menstruatiecyclus

Wat veroorzaakt een testosteron tekort bij vrouwen?

De 2 belangrijkste oorzaken van laag testosteron onder vrouwen zijn:

 • Afnemende hormoonspiegels als normaal gevolg van de menopauze en het ouder worden
 • Problemen met de eierstokken of de hypofyse of bijnieren.

Testosteron neemt op natuurlijke wijze af naarmate een vrouw ouder wordt.

Het niveau van andere hormonen, zoals oestrogeen, neemt na verloop van tijd ook af, vooral wanneer een vrouw de menopauze bereikt.

Rond de tijd dat de menopauze begint, is de kans groter dat een vrouw minder testosteron heeft omdat de eierstokken minder hormonen produceren.

Ook medicijnen die de bijwerkingen van de menopauze bestrijden, kunnen het testosterongehalte verlagen. Eén zo’n medicijn is oestrogeen voor oraal gebruik.

Problemen met de eierstokken en de bijnieren kunnen ook lagere testosteronniveaus veroorzaken.

Een vrouw kan verlaagde testosteronniveaus hebben als bijvoorbeeld haar eierstokken zijn verwijderd of als ze bijnierinsufficiëntie heeft, wat betekent dat de bijnieren niet goed werken.

Voordelen van het testosteron verhogen als vrouw

Als je de bovenstaande klachten niet wilt ervaren, kun je je testosteron verhogen als vrouw. Je ervaart dan de volgende voordelen, die ongeveer hetzelfde zijn als je je testosteron wilt verhogen als man

 • Verbeterde spiermassa: Testosteron speelt een rol bij de opbouw van spiermassa. Een verhoging van de testosteronniveaus kan mogelijk leiden tot een toename van spierkracht en spiermassa.
 • Verhoogde energie: Sommige vrouwen ervaren een toename van energieniveaus wanneer hun testosteronniveau stijgt.
 • Verbeterd libido: Testosteron speelt een rol bij het libido bij zowel mannen als vrouwen. Een toename van testosteron kan het seksuele verlangen vergroten.
 • Botgezondheid: Testosteron kan ook een positieve invloed hebben op de botdichtheid en botgezondheid, wat vooral belangrijk is bij het ouder worden.

5 tips voor je testosteron verhogen als vrouw

Wil je je testosteron verhogen als vrouw? Gebruik deze tips!

1. Verlaag je lichaamsvet 

Overgewicht gaat zowel onder mannen als onder vrouwen gepaard met een laag testosterongehalte. Het kan daarom een goed idee zijn om af te vallen als je je testosteron wilt verhogen, maar dit moet dan wel nodig zijn.

Door je lichaamsvet te verlagen, kun je je testosteron op natuurlijke wijze stimuleren. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met overgewicht of obesitas een grotere kans hebben op een laag testosteron.

Naarmate de body mass index (BMI) stijgt, dalen de testosteronniveaus. Een gezond BMI is 18,5 tot 25 voor vrouwen.

Eet hiervoor in ieder geval gezonde voedingsmiddelen. Je kunt zo met voeding je testosteron verhogen

2. Ga naar bed

Hoewel het niet aantrekkelijk klinkt als je last hebt van een laag libido veroorzaakt door een laag testosterongehalte, kan tijd doorbrengen in bed met je partner op natuurlijke wijze je testosteronniveau verhogen.

Uit onderzoek blijkt dat seksuele intimiteit de testosteronniveaus bij vrouwen beïnvloedt, zelfs als het alleen maar knuffelen is.

Ook meer slapen kan overigens goed zijn voor het verhogen van je testosterongehalte. 

3. Doe korte(re) trainingen 

Daarnaast kan het als vrouw een goed idee zijn om meer krachttrainingen te doen, hiermee kun je namelijk je testosteron verhogen.

De duur van je workouts heeft hier invloed op, net als de hoeveelheid rust tussen de herhalingen.

Als je regelmatig gedurende zeer lange perioden traint en lange rustperiodes neemt, kan je testosteronniveau een klap krijgen.

Trainingen die langer dan een uur duren, kunnen de cortisolspiegel (het stresshormoon) doen stijgen, waardoor je testosteron kan dalen.

Een kortere rustperiode tussen sets resulteert bovendien in een tijdelijk hoger testosteron, vooral bij krachttraining.

Geef je testosteronniveau daarom een boost door maximaal 60 minuten achter elkaar te sporten en je rustperiodes kort te houden.

4. Eet minder suiker

Veel mensen zijn verslaafd aan suikers, zonder dat ze dat überhaupt door hebben. Dit komt simpelweg doordat er in veel voedingsmiddelen meer suiker zit dan je denkt.

Dit kan gevaarlijk zijn, onder meer doordat de suikers kunnen bijdragen aan een tekort aan testosteron.

Volgens de American Diabetes Association (ADA) hebben mensen met diabetes type 2 namelijk twee keer zoveel kans op het ontwikkelen van een laag testosteron.

Je kunt je bloedsuikerspiegel hoog houden door een dieet te volgen dat bestaat uit veel geraffineerde granen en suikers. Dit is dus niet goed.

Zorg er daarom voor dat je minder suiker gebruikt in je dieet. Dit kan je testosteron verhogen, maar deze tip werkt niet voor alle vrouwen.

5. Gebruik supplementen 

Er zijn daarnaast ook nog natuurlijke stoffen die bijdragen aan een hoger testosteron level onder vrouwen. Voorbeelden hiervan zijn Ginseng, Tongkat Ali en Ashwagandha.

Je kunt al deze supplementen los nemen en gebruiken, maar het is makkelijker om een goede testosteron booster te kopen.

Deze capsules bevatten diverse ingrediënten die dus allemaal bijdragen aan het verhogen van je testosteron als vrouw.

Je hoeft hiervan meestal maar een paar pillen per dag in te nemen, wat het ook nog eens eenvoudig maakt.

Het is goed om te controleren of de supplementen geschikt zijn voor vrouwen, aangezien ze over het algemeen vooral bedoeld zijn voor mannen. 

Conclusie over je testosteron verhogen als vrouw

Heb je last van een testosteron deficiëntie? Er zijn dan als vrouw diverse manieren om je testosteron te verhogen.

Het is bijvoorbeeld belangrijk om je lichaamsvet te verlagen, meer seks te hebben, korte trainingen uit te voeren en minder suiker te eten.

Daarnaast zijn er ook diverse geschikte testosteron verhogende supplementen voor vrouwen verkrijgbaar.

Een testosteron booster combineert vaak deze ingrediënten en zijn daardoor zeer geschikt als je als vrouw je testosteron wilt verhogen. 


Categorieën: Advies

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *