De 10 beste testosteron verhogende supplementen

Gepubliceerd door admin op

testosteron verhogende supplementen

Met name oudere mannen doen er goed aan om testosteron verhogende supplementen te gebruiken, aangezien de aanmaak hiervan naar mate je ouder wordt daalt.

Deze pillen zijn bedoeld om je testosteronniveau te verhogen, wat belangrijk kan zijn voor je prestaties in bed. Daarnaast dragen deze supplementen ook bij aan een hogere spiergroei en spiermassa.

Over het algemeen zijn ze niet nodig onder jongere mannen, omdat hun lichamen van zichzelf al genoeg testosteron produceren. Maar, toch kan zo’n supplement dan ook een goede toevoeging zijn.

Maar, welke testosteron supplementen kun je dan het beste kopen? Dat lees je in dit artikel!

10x de beste testosteron supplementen

Er zijn diverse supplementen en vitaminen die je kunt gebruiken om je testosteron te verhogen.

Wil je weten wat de beste opties zijn?

Hieronder noemen we ze kort, waarna we ze later in dit artikel verder uitleggen, inclusief wetenschappelijke bronnen en onderzoeken.

1. Testosteron booster

Een testosteron booster wordt ook wel een T-booster genoemd en bevat vaak diverse actieve stoffen. Deze ingrediënten zijn allemaal in de capsules geplaatst om je testosteronniveau te verhogen.

De kans is dan ook groot dat je tijdens je zoektocht boosters tegenkomt die de andere supplementen bevatten die we in ons lijstje hebben opgenomen.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle testosteron boosters goed werken. Dit hangt namelijk van de ingrediënten af, maar ook van de dosering.

Ze kunnen daarnaast aan de dure kant zijn, maar het is natuurlijk wel een groot voordeel dat ze allerlei goede ingrediënten bevatten voor het verhogen van je testosteronproductie.

Dit is dan ook de reden dat we T-boosters zien als het beste testosteron verhogende supplement.

2. Tongkat Ali

Tongkat Ali wordt gemaakt van de wortels van de Eurycoma lonifolia. Deze plant groeit vooral in Azië, waar dit supplement dan ook al jarenlang gebruikt wordt voor diverse doeleinden.

Tongkat Ali wordt bijvoorbeeld ingezet om erectiestoornissen en mannelijke onvruchtbaarheid te behandelen, zo blijkt ook uit dit onderzoek.

Daarnaast weten we dat dit supplement je testosteron verhoogt. Dit komt mogelijk doordat Tongkat Ali helpt bij de testosteronsynthese.

Zo’n 90 procent van de deelnemers van deze studie kregen significant hogere T-waarden toen ze dagelijks 200 mg Tongkat Ali slikten.

Hierdoor weten we dus eigenlijk zeker dat dit plantenextract bijdraagt aan een hogere testosteronproductie, wat dan ook de reden is dat diverse T-boosters Tongkat Ali bevatten.

Je kunt Tongkat ali ook los kopen en innemen, al is het nog wel lastig te verkrijgen.

3. Ashwagandha

Ashwagandha is een ander stofje dat je in veel testosteron boosters terug ziet komen. Dit is dan ook een goed testosteron verhogend supplement.

Ashwagandha is overigens een Indiaas kruid dat de productie op meerdere manieren verhoogt, maar dit doet het voornamelijk door te helpen bij het beheersen van stress.

Dit is een indirecte manier, maar Ashwagandha heeft ook direct invloed op testosteron. Je kunt je aanmaak namelijk effectief verhogen door minstens acht weken lang Ashwagandha te slikken, zo bleek uit deze analyse, waarvoor gekeken is naar vier verschillende onderzoeken.

Ashwagandha kan bovendien 5-alpha-reductase blokkeren en daardoor je testosteronniveau laten stijgen.

Dit enzym zet testosteron om in dihydrotestosteron, wat een krachtiger hormoon is. Een dagelijkse dosis van 800 mg Ashwagandha is volgens experts voldoende. 

4. ZMA

ZMA bestaat uit drie stofjes: zink, magnesium en vitamine B6. Al deze ingrediënten dragen bij aan een hogere aanmaak van testosteron en zitten daardoor vaak in T-boosters.

Je kunt ze ook los gebruiken of juist als ZMA.

Het voordeel hiervan is dat je de juiste dosering van deze drie stofjes krijgt terwijl je minder capsules hoeft in te nemen.

ZMA is overigens niet alleen goed voor je testosteron. Dit supplement biedt de gebruiker ook nog eens de volgende voordelen:

 • Goed voor het geheugen
 • Verbetert je weerstand
 • Maakt energie vrij uit koolhydraten, eiwitten en vetten
 • Draagt bij aan behoud van sterke spieren
 • Versterkt de verbranding van koolhydraten en eiwitten
 • Zorgt ervoor dat je je fitter voelt.

5. Ginseng

Beoefenaars van de traditionele Chinese geneeskunde vertrouwen al lang op ginseng om de vitaliteit te verbeteren. De westerse wetenschap ondersteunt inmiddels dit gebruik.

Sommige deskundigen zijn van mening dat de libido-verhogende kracht van Panax ginseng voortkomt uit het vermogen om het lichaam te helpen zich aan te passen aan stress.

We weten in ieder geval zeker dat deze wortel de kwaliteit en het aantal van je sperma kan verbeteren, dat heeft dit onderzoek ons namelijk geleerd.

Daarnaast kan ginseng ook bijdragen aan het verhelpen van erectiestoornissen. Deelnemers van deze studie ervaarden namelijk een betere penetratie, stijfheid en erectiebehoud.

Het is wel goed om te weten dat je hiervoor echt Panax ginseng moet gebruiken, dus niet Siberische ginseng.

Je zult dan ook merken dat je testosteronniveau stijgt, wat een ander voordeel is van deze wortels.

6. Vitamine D3

Vitamine D3 moet je eigenlijk zien als een hormonale voorloper. Deze vitamine kan dan ook bijdragen aan het verhogen van je testosteron, dit komt vooral doordat vitamine D3 erg goed werkt tegen stress.

Je verbetert bovendien je algehele immuunsysteem als je deze vitaminepillen slikt, net als je metabolische gezondheid.

Helaas hebben veel mensen een tekort aan vitamine D3 zonder dat ze het door hebben. Het duurt dan lang voordat ze weer op het normale niveau zijn, zelfs als ze een hoge dosering vitamine D3 slikken.

We raden je aan om dit te overleggen met je huisarts. Je vitaminegehaltes kunnen dan gecontroleerd worden, waarna de dokter je de beste dosering vitamine D3 geeft.

Je kunt deze pillen echter ook zelf in een drogisterij of apotheek kopen om je testosteronniveau te verhogen. 

7. Maca

Het is aangetoond dat Maca de algehele hormoongezondheid verbetert door je libido te verhogen, vermoeidheid te verminderen, cortisol te verlagen en je prestaties en energie te verhogen.

Maca kan bovendien ook je spermaconcentratie verbeteren, zo toonde dit onderzoek aan. Als je het combineert met Chinees bieslookzaad kan Maca daarnaast erectiestoornissen verminderen.

Hier kwamen de onderzoekers van deze studie achter in 2019. Het wordt daarnaast gesuggereerd dat de Macawortel bijdraagt aan het verhogen van de testosteronniveaus onder mannen.

Op het moment weten we dit echter niet zeker. Diverse gebruikers geven deze werking wel aan, maar er is nog geen studie geweest die het daadwerkelijk heeft bewezen. 

8. Vitamine B3

Vitamine B3 wordt ook wel niacine genoemd en is een van de vitaminen die je kunt slikken om je testosteron te verhogen.

Niacine helpt echter ook veel andere dingen. Het kan bijvoorbeeld je bloeddruk verlagen als die te hoog is.

Ook wordt vitamine B3 gebruikt ter behandeling van een hoog cholesterolgehalte.

Je kunt dit supplement als pillen kopen, maar je kunt ook je testosteron verhogen met voeding door eten te nuttigen waar veel vitamine B3 in zit.

Denk hierbij aan de volgende voedingsmiddelen:

 • Avocado
 • Kalkoen
 • Kipfilet
 • Paddestoelen
 • Tonijn
 • Doperwten

Het is goed om te weten dat veel mensen gaan blozen als ze voor het eerst niacine slikken.

We raden je daarom aan om te beginnen met een lage dosering, bouw deze vervolgens langzaam op.

9. Gember

Veel mensen hebben gember in huis en kunnen daardoor het eenvoudig gebruiken om je testosteronniveau te verhogen.

Een onderzoek onder ratten heeft namelijk aangetoond dat gember mogelijk gebruikt kan worden als testosteron booster.

Er zijn zelfs meerdere studies onder dieren die deze werking van het kruid hebben aangetoond, zo ook dit onderzoek uit 2013.

Er zijn ondertussen ook al een paar wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd onder mensen. Deze studie uitgevoerd in 2012 toonde bijvoorbeeld aan dat de testosteronniveaus van mannelijke gebruikers met onvruchtbaarheid binnen 3 maanden met 17 procent stegen door het gembergebruik.

Je kunt meer gember in je eten gebruiken, maar je kunt ook pillen met gemberextract slikken. Eventueel kun je beide manieren zelfs combineren om nog meer resultaat te boeken.

10. Fenegriek

Van fenegriek weten we inmiddels zeker dat het een goed testosteron verhogend supplement is. Dit komt onder meer door dit onderzoek uit 2016.

Hieruit bleek dat mannen die gedurende 12 weken dagelijks 600 mg fenegriekextract slikten een significante stijging van de testosteronniveaus ervaarden, samen met verbeteringen in de seksuele functie vergeleken met een placebo.

Uit een andere studie bleek dat het dagelijks innemen van 500 mg fenegriekextract gedurende 12 weken de vrije testosteronniveaus met wel 46% verhoogde bij 90% van de studiedeelnemers.

Fenegriek verbetert de testosteronproductie in mannen op meerdere manieren. Het blokkeert namelijk estradiol en 5-alpha-reductase. Dit zorgt ervoor dat de vrije testosteronniveaus toenemen.

Dit komt ook doordat fenegriek het sekshormoonbindend globuline blokkeert. Normaliter is 600 mg fenegriek per dag een goede dosering. 

Conclusie

Wil je je testosteron verhogen met vitaminen of supplementen? Je hebt dan dus veel opties.

Je kunt ook kiezen voor een testosteron booster. Dit bestaat vaak uit meerdere stofjes die allemaal hetzelfde doel hebben: de productie van testosteron verhogen.

Je doet er daarom goed aan om voor zo’n booster supplement te kiezen, maar dat is dus niet beslist nodig.

Er zijn immers nog veel meer capsules die bijdragen aan een hoger testosteron, waar onder meer Ashwagandha, ZMA en Tongkat Ali goede voorbeelden van zijn.

Je kunt ze allemaal een keer proberen zodat je erachter komt welk supplement het beste voor je werkt, maar je kunt ze ook tegelijkertijd gebruiken.

Let er hierbij natuurlijk wel op of je dan ook echt alle supplementen tegelijkertijd kunt én mag gebruiken.


Categorieën: Advies

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *